Blog Scandinavian-Park: Interessante fakta om Champagne & Cava - DA - da

ScandiPark

Cheers! Alt om champagne, Cava og Co.

scan-blog-header-september-champagner

De bliver brugt til at skåle med – skumvise står for festlige lejligheder og nydelse. De er præget af luksus og raffineret håndværkskunst. Fine vine som mousserende vin, champagne, prosecco og cava udgør tilsammen creme del á cremé af den mousserende vinkunst, men de subtile nuancer i deres forskelligheder giver hver især en særegen personlighed.


Bubble Battle: Skumvine i de forskellige lande

De mange forskellige navne på mousserende vine rundt om i verden afspejler ikke kun de sproglige forskelle, men også kulturelle og regionale vintraditioner. Betegnelser som ”champagner”, ”cava”, ”prosecco” eller ”sekt” afspejler også historien og terroiret i deres oprindelseslande. Forskellene viser sig også i de specifikke produktionsmetoder, druesorter og karakteristika. Champagne produceres i champagne-regionen ved hjælp af en traditionel metode, hvor den anden gæring finder sted i flasken. Brugen af Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier giver Champagne sin raffinerede kompleksitet, mens regionens klima bevarer en behagelig syre.

Cava kommer fra Spanien og bliver produceret i Katalonien. Her bruger vinproducenterne også metoden, hvor den anden gæring finder sted i flasken, for at opnå den karakteristiske fine boblestruktur. De vigtigste druesorter Xarello, Macabeo og Parellada giver cavaen en frugtig smag og en let syrlighed.

Den Italienske Prosecco har taget verden med storm og bliver stadig mere og mere populær. Den produceres hovedsageligt i Veneto og bliver lavet med hjælp af Charmat-metoden, hvor den anden gæring finder sted i store tryktanke. Glera er den dominerende druesort, som giver Prosecco sin friskhed og blomsteragtige smag.

Tyskland producerer en bred vifte af mousserende vine. Vinbønderne benytter sig mest af den traditionelle flaskegæring eller den mindre komplekse tankgæring. Druesorter som Riesling, Pinot Noir og Chardonnay kendetegner den mousserende vin. Fra tør til sød byder tyske mousserende vine på en bred vifte af smagsoplevelser.

Forskellige smagsvariationer og sødmegrader

Som det allerede er beskrevet for de enkelte sorter, har mousserende vine forskellige sødmegrader, hvilket resulterer i et stort udvalg af smagsnuancer. Denne variation skyldes doseringen, tilsætningen af sukker og vin under degorgeringen (fjernelse af gæren fra flaskehalsen), det sidste trin i produktionen af mousserende vin. 

En oversigt over sødmegraderne og det respektive restsukkerindhold kan findes her:

- Brut Nature/Naturherb/Brut Zero: knastør = 0-3 g/l restsukker 

- Extra Brut/Extra tart: knastør eller knastør = 0-6 g/l restsukker

- Brut/herb: tør til meget tør = 0-12 g/l restsukker 

- Extra Dry/Extra dry: tør til medium tør = 12-17 g/l restsukker 

- Dry/Dry: medium til medium sød = 17-32 g/l restsukker 

- Demi-Sec/Semi-dry: sød = 32-50 g/l restsukker 

- Doux/Mild: meget sød = 50+ g/l restsukker

Boblende øjeblikke i ScandiPark

Lige meget om champagne, cava, prosecco eller sekt – i ScandiPark har vi den helt rigtige vin til dig. Vores veluddannede personale hjælper dig gerne med at vælge den rigtige mousserende vin til dig. Et besøg hos os i Handewitt lige op ad motorvejen A7/E45 kan altid betale sig! Vi har ikke blot et kæmpe sortiment, men også en kæmpe parkeringsplads lige foran døren, sådan at du ikke behøver at slæbe dit indkøb. Hvis du heller vil fylde din indkøbskurv derhjemme, så kan du bruge vores Click&Collect-Service og hente din færdig pakkede bestilling hos os i ScandiPark.

scan-blog-teaser-september-champagner